Banner
HOMEMASS MEDIAInterviewsSala-i-Martín: “Els costums estranys d’Espanya fan que el sistema no funcioni”
09 March 2015
Sala-i-Martín: “Els costums estranys d’Espanya fan que el sistema no funcioni”
Mass media - Interviews
Tot Sant Cugat
  
 

Tags: Catalunya

A finals de gener presentava al SC Trade Center, en un acte organitzat per ViaEmpresa i el DIARI de Sant Cugat, el seu darrer llibre

Xavier Sala-i-Martín és economista català, catedràtic de la Universitat de Columbia de Nova York i assessor del Fòrum Econòmic Mundial de Davos. Tot i que cada dia hi ha titulars amb declaracions seves als mitjans, el cert és que li agrada poc concedir entrevistes. “Sembla que sempre estigui per Catalunya, però ja fa 30 anys que resideixo als Estats Units”, matisa. És una de les veus més escoltades i seguides del nostre país, com va demostrar al mes de gener amb la presentació del seu últim llibre a Sant Cugat. Un acte al qual van assistir més de 400 persones. “Que els economistes siguem dels més llegits als mitjans, indica que hi ha crisi”, lamentava.

En un context de digitalització de la majoria dels sectors, és difícil trobar un model de negoci rendible?
Cada vegada hi ha més negocis. El que passa és que estem en un món on estan canviant els mètodes de negoci. El problema no és que costi pagar per aquests serveis, és que cada vegada més, s’han acostumat a que tot sigui gratis. El que es difícil és trobar maneres de cobrar a una generació que ho vol tot gratis. La nova generació està acostumada a fer coses gratis: “ja pago amb el meu temps”. Els que fan negoci són els que són capaços de trobar la manera de cobrar sense contar-los-ho a ells.

Com s’aconsegueix?
El gran invent de Google no és el cercador, ni tan sols el page rank, és que troben la manera de fer publicitat lateral i cobrar-li a l’empresa sense que pagui el consumidor. Un model de guanyar calés en un món en què ningú vol pagar. Clarament és difícil. Els diaris s’estan arruïnant perquè no saben viure en aquest món. Quan només hi havia el diari de paper et cobraven 1 euro; ara han perdut el nord. No s’han adaptat al món en què la gent ho vol tot gratis.

[...]

- Link to the whole interview

Search

Banner