Banner
HOMEBLOGSPolítiques Econòmiques i Deute en una Catalunya Independent
26 May 2014

Polítiques Econòmiques i Deute en una Catalunya Independent

Written by 

L’Antoni Bassas començava el programa “araBassas” d’avui dia 26 de Maig tot dient que el conseller delegat d’una gran multinacional, després d'haver criticat Rajoy per no reaccionar sobre el procés sobiranista i fer una proposta atractiva, havia dit que cap dels impulsors del procés sobiranista ni li habia pogut contestar preguntes que ell feia sobre el futur de l'economia d'una Catalunya independent. Concretament, aquest executiu empresarial es feia dues preguntes. La primera era: quines serien les polítiques económiques d'una Catalunya independent (quins seran els sectors estratègics o la política d'atur per exemple)? La segona: com pagaria Catalunya la part del deute espanyol que li pertocaria en cas de ser independent.

Com que l’Antoni no diu qui era aquest gran empresari, no em puc dirigir directament a ell per respondre-li i, per tant, ho faig a través del meu blog. Val a dir que jo mateix em trobo amb moltíssima gent que em fa aquestes dues preguntes, sobre tot quan em trobo amb gent que més aviat no vol la independència i qüestiona la viabilitat econòmica d'una Catalunya independent tot posant preguntes capcioses i tot queixant-se que ningú no els dona resposta.

Abans de contestar, però, deixeu-me dir que el fet que els líders del procés no sàpiguen respondre a aquestes preguntes no vol dir que Catalunya sigui inviable. Perquè, si fos així, aleshores Espanya tampoc no ho seria de viable. Al cap i a la fi, a Espanya ningú no sap quines seran les polítiques econòmiques per lluitar contra l'atur l'any que ve, ni quins són els sectors estratègics (que canvien cada cop que canvia el govern), ni com es pagarà el deute l'any 2015 quan els Estats Units comencin a pujar els tipus d'interès. Les respostes a totes aquestes preguntes no tenen a veure amb la viabilitat d'un país sinó amb el govern que tria i les polítiques que intenta implementar.

La primera pregunta que es fa el conseller delegat de la multunacional es: "quines polítiques econòmiques seguirà una Catalunya independent?". La veritat és que la pregunta, en sí, és força poc intel·ligent (la qual cosa em fa pensar que més aviat es tracta d'una crítica disfressada de pregunta ja que els Consellers Delegats de les grans multnacionals no tendeixen a ser poc intel.ligents!). D'entrada, el dia que sigui independent, els sectors de l’economia catalana seran els mateixos que tenim ara. La independència no canviarà el què fan els nostres empresaris i els nostres treballadors. Com que estarem dins d’Europa, el sistema econòmic serà idèntic al què tenim:una economia de mercat amb un estat del benestar finançat pels impostos i amb un grau de regulació per part del govern que triaran democràticament els ciutadans. A mida que passi el temps, l’economia anirà canviant gràcies a les actuacions dels catalans dins del marc que ens posa Europa. Com que Catalunya serà un país normal i corrent, tindrà empresaris i treballadors normals i corrents. I tindrà partits polítics de tots tipus: liberals, conservadors, socialistes, o anti-sistema. I hi haurà votants d’esquerres i votants de dretes. I entre tots decidiran qui mana, quines són les regulacions i quines són les polítiques que se segueixen. Els partits polítics faran propostes electorals i els votants decidiran a qui voten. Com qualsevol país normal!

Intentar desqualificar el procés sobiranista tot dient que “ningú no ha parlat de quins seran els sectors estratègics” (o les polítiques econòmiques) és tan ridícul com desacreditar Espanya per no tenir escrit, a la constitució, quines seran les polítiques econòmiques i els sectors estratègics que seguiran els governs! Oi que això seria una tonteria per Espanya, doncs és una tonteria demanar-ho a Catalunya. Primer tinguem un país i, un cop el tinguem, ja veurem qui mana i quines polítiques implementa. Catalunya serà el que vulguin els Catalans. Igual que Holanda, Suècia, Finlàndia, Dinamarca o Espanya. Ni més ni menys.

La segona pregunta del dirigent empresarial encara és menys pertinent. Com es pagarà el deute del govern català? Doncs com tots els deutes de tots els governs del món: amb els impostos dels ciutadans! Vaja pregunta! És clar que, darrera la pregunta, potser hi havia una queixa. El què deia l’empresari és el que sempre diu la gent que s’oposa a la independència: si Catalunya s’independitza, no podrà pagar la part proporcional que hereti del deute espanyol. O, dit d’una manera més crua: no ens interessa independitzar-nos perquè, si ho fem, haurem de pagar una part proporcional del deute espanyol.

Aquesta visió del món és extraordinàriament còmica perquè... qui carai penseu que pagarà la part proporcional del deute espanyol si ens quedem a Espanya? Oi que si ens quedem a Espanya pagarem (segur) la part proporcional del deute espanyol? Doncs si marxem no estarem pitjor del que estarem si ens quedem. I, de fet, potser estarem millor. Al cap i a la fi, el deute espanyol és del Reino de España i els bancs aniran a cobrar-lo a Moncloa. Després ells ens voldran passar la factura a nosaltres i nosaltres l’assumirem o no depenent de si ens boicotegen a les institucions europees. Si ells insisteixen en deixar-nos en el “espacio por los siglos de los siglos”, aleshores no assumirem cap deute espanyol. I ja veurem com se les empesquen ells per pagar-lo. És a dir, si es neguen a que heretem el drets de ser ciutadans europeus, aleshores tampoc heretarem les obligacions.

Quin deute tindrem si som independents? Això dependrà del procés negociador que s’enceti l’endemà del referèndum. El deute de la Generalitat ara mateix és de 57.000 milions (el 28,5% del PIB català).

Si no assumim gens de deute espanyol, el deute d’una Catalunya independent seria del 28,5% del PIB. Dels més baixos del món.

El deute de l’administració central de l’estat Espanyol és de 836.192 milions d’euros.

Si, després de negociar-ho, acordem assumir el percentatge de les inversions que España ha fet a Catalunya (l’11%) aleshores el deute Català serà de de 149.000 milions o 75% del PIB.

Si assumim la part proporcional a la població catalana dins d’Espanya (16%), el deute de Catalunya seria de 190.000 milions d’euros o el 95% del PIB.

Si assumim la part proporcional al PIB (18.4%), el deute català seria de 210.000 milions o 105% del PIB.

TOTS aquests números són inferiors al què haurem d’assumir si ens quedem a Espanya. Formant part d’Espanya acabem assumint prop del 21% del deute. És a dir, el nostre deute dins d’Espanya és de 225.560 milions d’euros (o 113% del PIB). I cal recordar que si ens quedem dins d’Espanya, el govern central seguirà xuclant 16.500 milions d’euros anuals dels impostos que paguem els Catalans. Aquesta és la xifra que han estimat els experts en Balances Fiscals... i és la xifra que ha confessat finalment el president d’Extremadura. Si Catalunya fos independent, aquests 16.500 milions anuals es quedarien a Catalunya i facilitarien en gran mesura el pagament del deute.

Conclusió, si ens quedem a Espanya pagarem el 21% del deute espanyol i tindrem una ma lligada a l’esquena (amb els 16.500 milions). Si marxem, no sabem quina part haurem d’assumir però segur que com a màxim serà el 21% que haurem d’assumir si ens quedem a Espanya... i, a més, tindrem 16.500 milions addicionals CADA ANY per poder fer-hi front.

L’executiu que ha qüestionat el futur de l’economia Catalana a l’Antoni Bassas, doncs, pot dormir ben tranquil.

Read 29678 times
Rate this item
(109 votes)

INTRODUCTORY NOTE

Starting January 30, 2012, I decided to put the random (economic) thoughts that I was posting on Facebook, in a blog. In this site you will be able to read all Facebook notes going back to 2008, (without my Friend’s comments, unfortunately), but we will only maintain the new thoughts. If you want to check out the old comments, they are still posted on Facebook. If you want to comment on them, you have two options (1) Become a Facebook Subscriber. Since all the posts will also appear in Facebook, you will be able to comment there. (2) Comment on Twitter, as each post will also be announced in Twitter.

Search

Banner