Banner
HOMEBLOGSRandom Thoughts on Current Issues (4): "Impost de Successions a Catalunya"
22 March 2011

Random Thoughts on Current Issues (4): "Impost de Successions a Catalunya"

Written by 

El debat que s’ha creat al voltant de si CIU ha de baixar els tipus impositius de l’impost de successions o bé s’ha de suprimir totalment és un debat absurd. No entraré en el debat sobre la desitjabilitat de suprimir aquest impost (a d’atres escrits ja he explicat per què crec que ha de ser eliminat perquè és injust –doble imposició- i, a més, desincentiva l’estalvi i el comportament frugal al llarg de la vida).

L’oposició critica i diu que no s’ha de prescindir de recursos fiscals en un moment de dèficit gegantí als comptes de la Generalitat. Aquest argument és, com a mínim, raonable. Però davant d’aquesta idea, el govern d’Artur Mas diu que l’eliminació de l’impost de successions era una promesa electoral. Ara, però, el secretari del govern Germà Gordó fa un pas enrere i diu que no s’eliminarà sinó que es modificarà i que les herències entre cosins o tiets seguiran pagant, per la qual cosa l’impost NO se suprimirà. Artur Mas ha sortit per a dir que l’impost que quedi serà més favorable que a Madrid i València.

Que està passant? Per què hi ha tanta confusió? No havíem quedat que això de l’impost de successions es feia, no perquè era desitjable des del punt de vista econòmic o fiscal sinó perquè era una promesa electoral (encara que aquesta promesa comporti una reducció de la recaptació en moments de dèficit alarmant)?

Doncs apliquem el que diu el programa electoral! A la secció 2.1.4 del programa de CIU a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2010 hi diu:

489. “Suprimirem l’impost sobre successions i donacions amb caràcter immediat.”. Fixeu-vos que no di “tindrem un impost més favorable que a Madrid o València” ni que “els cosins i els tiets pagaran”.

Diu SUPRIMIREM. No diu "l'impost sera millor que Madrid o Valencia". Per tant, em sembla a mi que la decisió que s’ha de prendre és clara: l’impost s’ha de SUPRIMIR i, a més, s’ha de suprimir amb caràcter immediat! No entenc per que Artur Mas ara vol rentar-se les mans i donar-li la rao a la seva gent de Convergencia quan, en aquest cas, la rao la te clarament la gent d'Unio. Si ara volen "modificar" la promesa electoral perque han pensat que hi ha una estrategia millor, aleshores que estiguin oberts a modificar-ho tot, inclos el no compliment de la promesa. Ara be, si l'unic argument per a la supressio de l'impost de successions es la promesa electoral, la cosa esta clara: no s'ha de modificar. S'ha de SUPRIMIR. Punt i final!

Ah! I posats a mirar el programa electoral i, en particular, la secció fiscal del mateix, veiem que hi ha altres promeses:

483. “Reduirem temporalment l’impost sobre transmissions patrimonials per afavorir l’adquisició d’habitatge com a element de dinamització del mercat immobiliari”.

479. “Revisarem els increments impositius adoptats l’any 2010 pel Govern i que afecten l’impost sobre transmissions patrimonials, l’impost sobre actes jurídics documentats, l’impost de matriculació i l’IRPF”

Si el govern diu que volen ser fidels als seus electors i per aixo compliran el seu programa electoral, la cosa es ben senzilla: que es compleixi!

Read 32673 times
Rate this item
(0 votes)

INTRODUCTORY NOTE

Starting January 30, 2012, I decided to put the random (economic) thoughts that I was posting on Facebook, in a blog. In this site you will be able to read all Facebook notes going back to 2008, (without my Friend’s comments, unfortunately), but we will only maintain the new thoughts. If you want to check out the old comments, they are still posted on Facebook. If you want to comment on them, you have two options (1) Become a Facebook Subscriber. Since all the posts will also appear in Facebook, you will be able to comment there. (2) Comment on Twitter, as each post will also be announced in Twitter.

Search

Banner