Banner
HOMEBLOGSSobiranisme a Catalunya: La Regla del 3,5%
14 November 2013

Sobiranisme a Catalunya: La Regla del 3,5%

Written by 

Interessant conferència TEDx a Colorado: una politòloga nord. Americana (Erica Chenoweth) ha estudiat els moviments de resistència pacífica que han intentat o bé enderrocar governs o bé crear països nous al llarg de la història. I en treu dues conclusions molt interessants pel moviment independentista català.

La primera és que els moviments pacífics tenen més probabilitat d’èxit que no pas els violents (i, de fet, a mida que ha avançat la història, la probabilitat ha anat augmentant). La raó és que els moviments pacífics tenen una base més àmplia (la gent no vol apuntar-se a causes violentes) i acaben tenint més suport internacional. Són més, diguem-ne, simpàtics.

La segona, i més important, conclusió és que TOTS els moviments que tenien un suport popular de com a mínim del 5% de la població han tingut èxit. De fet, l’autora fins i tot baixa una mica el llistó i aposta per la “regla del 3,5%”: tot moviment popular pacífic que tingui el suport del 3,5% de la població, està abocat a guanyar.

Avís a vianants: a la Via Catalana hi va participar el 23% de la població catalana i... el 3,5% de la població espanyola!

YES, WE CAN!

 

Nota: Si esteu interessats en la recerca de l'Erica Chenoweth, podeu llegir aquest article en obert (http://www.mitpressjournals.org/doi/pdf/10.1162/isec.2008.33.1.7),

comprar el seu llibre de Columbia University Press ( http://cup.columbia.edu/book/978-0-231-15682-0/why-civil-resistance-works)

o visitar el seu blog (http://politicalviolenceataglance.org/about/erica-chenoweth/) o (http://rationalinsurgent.com/2013/11/04/my-talk-at-tedxboulder-civil-resistance-and-the-3-5-rule/)

També la podeu seguir a Twitter: @EricaChenoweth

Read 24446 times
Rate this item
(52 votes)

INTRODUCTORY NOTE

Starting January 30, 2012, I decided to put the random (economic) thoughts that I was posting on Facebook, in a blog. In this site you will be able to read all Facebook notes going back to 2008, (without my Friend’s comments, unfortunately), but we will only maintain the new thoughts. If you want to check out the old comments, they are still posted on Facebook. If you want to comment on them, you have two options (1) Become a Facebook Subscriber. Since all the posts will also appear in Facebook, you will be able to comment there. (2) Comment on Twitter, as each post will also be announced in Twitter.

Search

Banner